Kymmenen vuotta sitten perustin työvaatteita tekevän yrityksen Medantan silloisen ja nykyisen ystäväni Anu Kivelän kanssa. Monta asiaa olemme tehneet oikein ja monta myös väärin. Monien neuvot auttoivat meitä alkutaipaleella. Nyt kokemusta on meilläkin jo sen verran, että haluan jakaa niistä parhaat. Ota siis nämä asiat huomioon, kun suunnittelet yrityksen perustamista toisen kanssa.​

1. Varmistakaa, että teitä yhdistää samanlainen arvomaailma

Ihmisten välinen hyvä kemia – siinä monen loistavan yrityksen alku. Näin kävi meidänkin kohdallamme. Kun tutustuimme Anun kanssa yhteisen ystävämme 40-vuotisjuhlissa kymmenisen vuotta sitten, keskustelumme menivät heti syvällisiksi ja puhuimme asioista hyvin suoraan.

Olemme molemmat kiinnostuneita vaatteista, asusteista ja ylipäätään kauniista asioista. Jo niissä juhlissa myös huomasimme, että arvomaailmammekin olivat samanlaiset eli fanitamme luonnonmukaisuutta, laatua ja vastuullista tekemistä.

Minun on vaikeaa kuvitella yhtiökumppanuutta ilman ystävyyttä, luottamusta ja avoimuutta. Teemme rutkasti töitä, mutta nauramme myös paljon. Kunnon nauru päivässä pitää naiset tiellä!

2. Hankkikaa yritykseenne monenlaista osaamista

Varsinkin yrityksen alkuvaiheissa on tärkeää, että osaaminen on monipuolista. Se selkeyttää myös työnjakoa. Olin ehtinyt tehdä jo melkoisen uran tekstiiliteollisuudessa ja kehittänyt muun muassa palovammapotilaiden painetekstiilejä. Minulla onkin vastuu mallistosta ja tuotannon suunnittelusta. Anu puolestaan on rautainen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Meille kunnianhimo on itsestäänselvyys, emmekä pelkää kysyä apua muilta.

Kun halusimme kehittää terveydenhuollon ammattiasut urheiluvaatteiden tasolle, päätimme kerätä kokoon joukon kotimaisia sekä kansainvälisiä mikrobiologian, tekijänoikeusjuridiikan ja verkkokaupan osaajia.

3. Uskaltakaa ajatella uudella tavalla

Kun aloimme tuoda Yhdysvalloista työvaatteita, halusimme tarjota jotakin uutta ja erilaista. Suomessa työvaatteet olivat suoralinjaisia ja joustamattomasta materiaalista valmistettuja, kun me taas suosimme raikkaita urheiluvaatemaisia leikkauksia ja materiaaleja.

Mikään ei ole mahdotonta, kunhan vain muistaa olla ennakkoluuloton, rohkea ja nöyrä. Meillä on yksi perusperiaate: kaikki uusi syntyy kyseenalaistamalla vanhaa.

4. Hankkikaa alussa vain ne työvälineet, joita todella tarvitsette

Kun yritys on alkutaipaleella, ei kannata haaveilla luksusympäristöstä ja kalliista investoinneista. Pyöritimme aluksi toimistoamme vaatehuoneessa ja varastoamme autotallissa. Meidän ensimmäisiä hankintojamme olivat läppäri ja Brotherin tulostin. Pärjäsimme niillä aivan hyvin.

5. Tutkikaa ennemmin kuin hutkitte

Teimme ihan aluksi kyselyn, jossa tiedustelimme asiakkailta kiinnostusta uudenlaisiin työvaatteisiin. Sitähän löytyi! Huomasimme, että on tärkeää uskaltaa erottautua muista alan toimijoista. Se on edelleenkin mottomme.

6. Älkää jääkö yksin, vaan kumppanoitukaa

Yrityksemme ja tilausten määrän kasvaessa olemme miettineet tarkasti, mitä palveluita ostamme ja milloin kannattaa palkata työntekijä. Tarvitsemme myös yhä parempia työvälineitä.
Olemmekin ottaneet käyttöön Brotherin tarjoaman tulostuksenhallintapalvelun. Meidän ei siis tarvitse hankkia jokaista värikasettia vaan värit toimitetaan meille automaattisesti, kun MPS-tulostin ilmoittaa värin vähyydestä.

On ihanaa, että tulostuksenhallintapalvelun ansiosta meillä ei mene aikaa mustekasettien jahtaamiseen ja huoltomiehille soitteluihin. Korjaajat saapuvat aina kuin taikaiskusta paikalle.

Meillä työvaatemallit pysyvät parhaiten järjestyksessä Brotherin etikettitulostimen avulla.

Olemme vastikään tutustuneet myös uuteen Brotherin QL800-tarratulostimeen, jolla saamme näppärästi nostettua esiin punaisella värillä huomionarvoiset asiat. Kun vaatteissa on pitävät tarrat ja selkeät merkinnät, oikean väriset ja malliset tuotteet päätyvät taatusti oikeille asiakkaille sovittuna aikana.

7. Olkaa valmiita keksimään uusia ratkaisuja

Joku asia saattaa tuntua tänään katastrofilta, mutta seuraavalla viikolla huomaattekin, että epäonnistuminen onkin vienyt ajattelua ja toimintaanne eteenpäin.

Suunnittelijaksemme Helena Manninen käyttää päivittäin työssään Brotherin uuden etikettitulostimen punamustia tarroja.

Meillekin tuli heti aluksi seinä vastaan, kun tuontimallistomme materiaalit eivät kestäneetkään laitospesuja. Masennuimme onneksi vain hetkeksi. Sitten rentouduimme, istuimme alas ja päätimme tehdä suunnanmuutoksen. Siinä tilanteessa vaatesuunnittelija Helena Mannisen palkkaaminen tuntui oikealta ratkaisulta. Kun purimme laatikoista ensimmäistä omaa mallistoamme, elämä tuntui juhlalta.

8. Uskokaa itseenne

Yrittäjän on parasta uskoa itseensä silloinkin, kun menestyksestä ei näy merkkiäkään. Jokaisessa firmassa tehdään joskus vääriä valintoja, painitaan kehnon kassatilanteen kanssa ja nukutaan huonosti. Jos uskosi horjuu, niin yhtiökumppani on tärkein ja kullanarvoinen tukesi. Yhdessä jaksatte!

Ei kannata myöskään kuunnella liikaa pessimistejä.

Kun aloitimme yrityksemme, alan konkarit kertoivat kokemuksen vankalla rintaäänellä, että viisi vuotta menee ennen kuin pääsemme kiinni suurempiin sopimuksiin. Oli hienoa yllättää nämä konkarit! Meiltä meni vain viisi kuukautta, että saimme sopimuksen suuren Oral-hammaslääkäriketjun kanssa.

9. Olkaa rehellisiä

Yrittäjän on kestettävä tilanteita, jolloin kaikki menee pieleen. Usein puhutaan riskinsietokyvystä, mutta minä olen mieluummin ongelmatilanteiden ratkaisija.

Yrittäjän ei kannata rakentaa ympärilleen mukavuusvyöhykkeitä, koska yllättävissä tilanteissa ne pitää jättää hetkessä taakse.

Kun aloitimme tuotannon Kiinassa, ensimmäinen mallistomme meni heti pieleen. Sikäläinen mallimestari päätteli, että meille oli tullut mittavirhe kaavoihin. Hän veti mutkat suoriksi ja kaavoitti mallit kiinalaisten standardien mukaisesti liian suoralinjaisiksi ja pieniksi.

Se oli iso moka niin taloudellisesti kuin ajallisestikin. Ei auttanut kuin aloittaa homma uudelleen kankaiden kutomisesta asti. Tässä vaiheessa asiakas oli tietenkin odottanut vaatteitaan jo neljä kuukautta. Päätimme kertoa kaiken rehellisesti asiakkaillemme. Onneksi heiltä löytyi ymmärrystä!

10. Muistakaa, että elämä on ihanaa!

Iloitkaa onnistumisista! Kun matka yrittäjänä on päässyt pykälän eteenpäin, on juhlan paikka. Pullakahvit, hali työkaverille, kunnon naurut tai vaikkapa lasilliset skumppaa.

Järjestys antaa luovuudelle tilaa. Meillä työvaatemallit pysyvät parhaiten järjestyksessä Brotherin etikettitulostimen avulla. Lue lisää etikettitulostimista täältä.