Istun sängylläni treenileirillä Nuuksiossa. Kuulokkeet korvillani. Matkalla tänne latasin kännykkääni Storytelin äänikirjasovelluksen. Kuuntelen muuten elämäni ensimmäisen kerran äänikirjaa. Kutkuttaa.

Täällä leirillä minulla on aikaa uppoutua kuuntelemaan tarinoita. Lukija en ole ollut koskaan, olenhan lukenut elämäni aikana vain kolme kirjaa: Usain Boltin ja Jutta Gustafsbergin elämäkerrat sekä Ville Haapasalon Venäjän seikkailuista kertovan kirjan.

Olen hieman malttamaton luonne, joten keskittyminen on vaikeaa.

Kun nuorena yritin syventyä lukemaan, löysin itseni jo parin rivin jälkeen jostakin aivan muualta. Niinpä kirjat jäivät sivuun.

Olen pienestä pitäen harrastanut aktiivisesti liikuntaa, ja olen luonteeltani enemmänkin tekijä kuin lukija. Minua on koko elämäni kiinnostanut urheilu ja hyvinvointi, joten tämän aihepiirin kirjat kiinnostaisivat minua. Myös elämäkerrat menevät, sillä aidot ja oikeat tarinat todellisista ihmisistä ovat paljon mielenkiintoisempia kuin hömppä tai liirumlaarumit vailla todellista kosketuspintaa.

Juuri nyt elämäni on melkoista hullunmyllyä, koska rakennutamme mieheni Henrin kanssa Nokian kaupungilta lahjaksi saamalleni tontille taloa. Treenaan myös kahdesti päivässä kuutena päivänä viikossa ja suhaan illat 9- ja 12-vuotiaita tyttäriäni heidän urheiluharrastuksiinsa.

Olen huomannut, että venytellessä äänikirjat rentouttavat.

Täällä Nuuksiossa kuuntelen nyt Kalle Palanderin kirjaa Suoraa puhetta. Erityisesti minua puhuttelee Kallen ja hänen isänsä välinen valmentajasuhde. Tämähän on kiinnostavaa!

Kämppikseni taitaa jo nukahtaa, mutta minä vain jatkan kuuntelua. Makaan silmät kiinni ja haluan saada selville, mitä Kalle oikein elämältään haluaa.

Kuunteleminen on aivan loistava tapa rentoutua ja nollata päivän ajatukset. Unikin tulee paremmin, kun olen unohtunut toviksi toisen ihmisen mielenmaisemaan.

Muutamaa päivää myöhemmin olen taas kotona. Kallen kirjakin on jo kuunneltu. Nyt olisi tarkoitus siirtyä seuraavaan äänikirjaan, ja mietin, aloittaisinko Miika Nousiaisen Juurihoidon. Ryhdyn kuuntelemaan, mutta nyt ei nappaa. Lenkillä yritän vielä kerran, mutta kotiin palattuani vaihdan Katri Helenan kirjaan Taivaan tie. Kun kirja luiskahtaa henkimaailman asioihin, intoni lopahtaa. Mietin, että tässäkö tämä nyt on.

Koska Storytel tarjoaa minulle tämän äänikirjakokeilun, päätän kääntyä heidän puoleensa. Storytelin Mari Wärri suosittelee minulle Cheekin sekä Pate Mustajärven elämäkertoja.

Patelle löytyy viimeinkin aikaa, kun olen palaamassa lentokoneella Tanskasta Pohjoismaiden mestaruuskisoista. Kultamitali mukanani! Popeda on tehnyt pitkän uran, joten haluan tietää, mistä kaikki alkoi. Mikä oli se kipinä, joka ajoi Paten omalle tielleen? Näyttelijä Pertti Koivulan ääni muuten sopii todella hyvin tähän kirjaan. Kertoohan se karskista miehestä.

Paten kirja jää kesken, koska minun on aivan pakko päästä kuuntelemaan Cheekistä kertovaa kirjaa JHT. Olen ollut kerran Cheekin keikalla, ja hänellä on joitakin biisejä joista sytyn. Hip hop sinänsä ei ole lempimusaani, mutta Cheekin valtava energia ja kova tahto kiinnostavat minua.

On muuten kutkuttavaa kuunnella julkkiksen todellisen minän taakse kätkeytyvää tarinaa.

Kun muutaman viikon kuluttua on suomenmestaruuskisat, pääsen taas iltaisin rentoutumaan äänikirjojen parissa. Aion silloin kuunnella Paten kirjan loppuun.

Huomasin muuten ilokseni, että pystyn kuuntelemaan Storytelin äänikirjoja myös offline-tilassa. Se on todella hyvä juttu esimerkiksi lennoilla. Äänikirjat kulkevatkin jatkossa matkassani treenileireillä ja kisoissa, silloin luppoaikaa on enemmän.

Nyrkkeillessä on parempi jättää kuulokkeet sivuun.

Arkena Nokialla kuuntelen äänikirjoja lenkillä. On ihan mahtava tunne, kun saan olla luonnon keskellä. Minulle rakkaissa maisemissa mielikin rauhoittuu.

Ehkä minusta tätä menoa tulee vielä varsinainen tarinaihminen. Ei lukija, mutta kuuntelija.

Kun liityt tästä Storytelin kuuntelijoihin, voit kuunnella kirjojamme ilmaiseksi kuukauden.