Ihoni on kananlihalla. Ehkä tuossa viereisessä autossa ajaa mies, joka on juuri vankilasta vapaalle päästyään pöllinyt auton. Nyt hän kaahaa kahtasataa täällä Länsiväylällä. Takana hänellä on luonnollisesti lukuisa määrä rikoksia. No huh! Hetkessä palaan kuitenkin takaisin todellisuuteen.

Olen palaamassa työmatkalta Kööpenhaminasta kotiin ja kuuntelen Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina -äänikirjaa. Miehen rikoksia täynnä oleva elämä on kovin kaukana omastani, mutta niin tämä vain tempaa mukaansa. Lukijan rouhea ääni sopii hyvin tarinaan. On myös hyvin piristävää, kun mitään ei kaunistella, vaan asiat kerrotaan niin kuin ne ovat.

Minulla on jo pitkään ollut ikävä kirjoja, olenhan koko ikäni lukenut paljon. Tehokkaana ihmisenä olen aina ahminut useampaa kirjaa yhtä aikaa.

Nyt työskentelen Reiman myyntijohtajana ja matkustan ulkomailla myymässä suomalaisia lastenvaatteita vähintään 10 päivää kuukaudesta. Kotona kaiken ajan vie lapsiperheen arki harrastuksineen ja muine menoineen. Tähän kuvioon ei enää mahdu kovin montaa kirjaa. Koska tarinanhimoni kuitenkin on kova, päätin aloittaa ystävieni suosituksesta uuden elämän kuuntelemalla äänikirjoja.

Varhaisin muistoni äänikirjoista on lapsuudestani. Kuuntelin usein C-kasetilta Bernard ja Biancaa. Kuuntelin kasetin ihan puhki.

Olen kyllä aikaisemminkin tehnyt äänikirjakokeiluja. Muutama vuosi sitten kuuntelin CD-levyltä Sofi Oksasen Puhdistuksen. Ajoin samalla autoa, ja mieleni liikkui hyvin syvissä vesissä.

Mutta onhan tämä paljon CD-levyjä helpompaa, kun voin vain valita Storytelin palvelusta äänikirjan näppärästi kännykältäni. Ihanaa päästä taas uudelleen tarinoiden maailmaan.

Menneellä viikolla odotin Arlandan lentokentällä vaihtolentoa Åreen. Kuuntelin Mari Mannisen kirjaa Yhden lapsen kansa, joka kertoo ravisuttavasti Kiinan yhden lapsen politiikan seurauksista. Mielessäni pyörivät ne kiinalaiset ihmiset, joihin olin tutustunut työelämässäni. Ovatkohan hekin kokeneet jotakin tällaista? Ajatus puistatti minua.

Jos itse olisin syntynyt Kiinassa vuonna 1983, olisin tuskin nyt järjestämässä tätä reissua kansainväliselle ryhmälle Åreen. Luultavasti olisin ennemminkin katuojassa kuin yöpymässä iglussa ja nauttimassa upeista maisemista kokonaisen viikon ajan.

En ole muuten ainoa täällä lentokentällä, joka näyttäisi liikkuvan kuulokkeet korvillaan.

Åressa minulla piti kiirettä, mutta onneksi emännöimisen lomassa jäi välillä hiukan aikaa myös itselle. Selasin iglussani Storytelin kirjavalikoimaa ja huomasin että täältähän löytyy myös e-kirjoja.

Aloitinkin lukemaan kännykältäni Jessika Devertin Vihan morsianta. Nyt pääsin todella mukavuusalueeni ulkopuolelle eli tummiin syövereihin. Päähenkilö on nuori nainen, joka ajautuu jyrkän äärioikeistolaisiin kuvioihin. Mieleeni palautuivat ajat omasta nuoruudestani, kun ahmin tietoa eri uskonnoista. Halusin tutkia, miksi ihmisellä on luontainen kaipuu kuulua ryhmään. Ehkäpä siksi nämä ääri-ilmiöitä käsittelevät tarinat kiehtovat minua nytkin.

Äänikirjat ovat kyllä koukuttaneet minut täysin. Ne ovat jopa syrjäyttäneet aiemmin suurkuluttamani Spotifyn! Työmatkani ovat saaneet aivan uudenlaisia sävyjä, kun olen uppoutunut kirjoihin lennoilla, autoa ajaessa, junassa tai vaikkapa taksissa. Sain hetki sitten päätökseen myös Matti Alahuhdan kirjan johtajuudesta. Kuuntelin sitä lentokoneessa matkalla Osloon. Se oli hyvää vaihtelua dramaattisille tarinoille.

Luonteeni mukaisesti kuuntelen äänikirjojakin limittäin ja lomittain.

Aloitan yhtä, keskeytän välillä ja kuuntelen toista.

Nyt olen ollut hetken kotimaisemissa ja nauttinut kuuntelusta metsälenkillä. Maastopyöräily on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Mahtavaa, kuuntelu sujuu maastopyöränkin päällä!

Minun TOP 4 -listani:

1. Mukavuusalueesi ulkopuolelle pääset Elämäni gangsterina -kirjan avulla.

2. Pysähdy ja ravistele vakiintuneita käsityksiäsi kuuntelemalla
Yhden lapsen kansa.

3. Vaikutu ja lue rehellinen tarina erilaisesta elämänpolusta. E-kirja Vihan morsian todella jäi mieleen.

4. Rentoudu kuunnellen hersyviä ja hauskoja Havaintoja parisuhteesta.

Kun liityt tästä Storytelin kuuntelijoihin, voit kuunnella kirjojamme ilmaiseksi kuukauden.