Kaikki alkoi siitä, kun hankin mopon.

Vespalla ajaminen osoittautui maailman ihanimmaksi jutuksi. Mopoilen kesäisin parhaimmillaan satoja kilometrejä. Olen ajanut joka vuosi Lahdesta Helsinkiin ensimmäisen kerran vapun tienoilla sormet jäässä ja kerran pöristelin kesäisessä kaatosateessa kuuden tunnin matkan Kemiönsaareen.

Ensimmäisen äänikirjan hankin juuri pitkälle ajomatkalle. Ennen sitä en edes muista, koska olisin pyhittänyt monta tuntia päivästä kirjalle. Siis vain sille, että uppoudun tarinaan.

En tsekkaile sähköposteja, käy Facebookissa, vilkuile televisiota, syö välipalaa tai juttele ohimennen jollekulle.

Kun aloin ajaa nappikuulokkeiden johto kypärän alta kiemurrellen, monet kysyivät, eikö kirjan kuuntelu häiritse keskittymistä ajamiseen tai toisinpäin. Kummallista kyllä ei. Ne tuntuvat joko käyttävän aivan eri osia aivoista tai vaihtoehtoisesti aivan samoja. Molemmissa on fiilis, että tietoinen ajattelu ohittuu ja asiat tapahtuvat selkäytimessä.

Nykyisin nautin lähes kaiken kirjallisuuden äänikirjoina. Kuulokkeet on päässä aina, kun istun junassa, ajan nurmikkoa, odotan treffikumppania, kerään tavaroita ostoskärryyn supermarketissa tai laitan ruokaa. Käyn nykyisin saunassakin niin, että säädän lämmön lempeälle enkä heitä ollenkaan löylyä. Sitten makailen ylälauteella pari kissaa seuranani ja kuuntelen kirjaa.

Saunakaverini Jallu-kissa on tottunut siihen, että kuuntelen kirjoja koko ajan.

Olen harrastanut äänikirjoja jo niin monta vuotta, että tiedän kirjojen jäävän muistiin paremmin kuunneltuina kuin luettuina. Kuuntelemalla aivot omaksuvat asioita huomaamatta. Jos lukiessa keskittyminen herpaantuu, on pakko palata taaksepäin ja lukea uudelleen, mutta kuunnellessa ei yleensä tarvitse kelailla. Vaikka yksityiskohtia menisi ohi, tapahtumiin ei jää aukkoja. (Nukahtaminen on sitten eri asia, ja sitäkin äänikirjojen kanssa tapahtuu. Aika helpostikin, sillä kuunnellessa ei tarvitse yrittää pitää silmiä auki.)

Jos nyt palaisin koulun penkille, lukisin kaikki oppikirjat ääneen nauhalle ja pänttäisin kokeisiin kävelemällä kuulokkeet päässä.

Aivot saisivat happea ja tietoa samaan aikaan.

Äänikirjat ovat monipuolistaneet kirjamakuani. En ennen lukenut paljonkaan esimerkiksi elämäkertoja, mutta äänikirjoina selkeä kronologinen kerronta toimii loistavasti. Myös jännäreistä ja dekkareista nautin entistä enemmän. Niiden tiheä tunnelma nousee kuuntelemalla oikeuksiinsa. Jännärissä on myös ihanaa heittäytyä äänikirjan lukijan asettamaan tahtiin eikä ahmia kohokohtia kiihkoissaan liian nopeasti.

Kotipuuhia tehdessä mieleni on ihan muualla.

Kuunneltuna tarina alkaa myös elää kuvina päässä tehokkaammin kuin luettuna. Usein kuvittelen jo nähneeni bestselleristä tehdyn elokuvan, kunnes tajuan vasta kuunnelleeni kirjan.

Mutta onko teoksia, jotka eivät toimi äänikirjoina? On. Kahdenlaisia. Ensinnäkin sellaisia, joiden lukijasta en pidä. Ennen saatoin ihmetellä, miksi en syty kavereiden kehumalle romaanille, nykyisin tunnistan jo, että kyse on yleensä äänestä. Silloin vaihdan suosiolla perinteiseen kirjaan. Hassua kyllä, kuunneltuina eivät toimi myöskään liian hyvät kirjat. Jotkut teokset on vain tarkoitettu luettaviksi - ne eivät anna heittäytyä hyvänkään lukijaäänen armoille, vaan ne on herkuteltava omaan tahtiin.

Mutta niitä on kyllä äärimmäisen vähän.


Näitä kirjoja suosittelen sinulle kuunneltavaksi:

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Tämä Ylen Radioteatterin 1980-luvun kuunnelma on aivan klassikko! Olen lukenut ja kuunnellut Sinuhen varmasti 20 kertaa ja voin vakuuttaa, että kuuntelemalla kirjan loppupuoli avautuu aivan uudella tavalla.

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää-kirjat

Itsekin poliiisina työskennellyt Matti Yrjänä Joensuu oli ensimmäinen suomalainen rikoskirjailija, joka ei kuvaillut rikollisia ainoastaan poliisin näkökulmasta vaan teki heistä ihmisiä.

Andre Agassi: Open - An Autobiograph

Yksi parhaita elämäkertoja koskaan. Agassilla on kiehtova tapa käsitellä elämän voittoja ja tappioita. Kokeile tätä, vaikka et olisi kuunnellut äänikirjoja tai vaikka et pitäisi tenniksestä. Tätä toivon nopeasti suomenkieliseksi.

Kun liityt tästä Storytelin kuuntelijoihin, voit kuunnella kirjojamme ilmaiseksi kuukauden.