Äänikirja on parhaimmillaan kun tarinan kertoo siihen sopiva ääni. Niinpä meillä Storytelillä mieititään koko ajan mikä ääni sopii mihinkin tarinaan. Kirjailijat Johanna Tuomola ja Tapani Bagge ovat kirjoittaneet ensimmäiset äänikirjansa, joissa on luvassa rikoksia pikkukaupungissa.

Miksi kirjoitit äänikirjan?

Tapani:
"Oli hienoa päästä tekemään jotakin aivan uutta. Kirjoittaminen ei hirveästi eroa normikirjan tekemisestä. Kaikissa kirjoissa luon luvun loppuun koukuttavan juonenkäänteen, mutta nyt äänikirjaa tehdessä ne ovat osien lopussa vielä selvemmät."

Johanna:
"Kokeilen mielelläni aina uutta. Minusta äänikirjan kirjoittaminen eroaa perinteisestä kirjasta paljonkin. Ennen tätä työtä en ollut koskaan edes kuunnellut äänikirjaa. Rakastan uudenlaisten rakenteiden kokeilemista ja tässä työssä todella pääsin sitä tekemään."

Mikä on kirjasi aihe?

Tapani:
"Kirjani Pitkä kosto kertoo rikoskomisario Sundmanista ja hänen tutkijaryhmästään pienessä rannikkokaupungissa nimeltä Elviira. Kirjoittaessa ajattelen Loviisan kaupunkia, mutta tarpeen vaatiessa muuntelen paikkaa hieman."

Johanna:
"Kirjani päähenkilö on Sami Heikura, vuosia New Yorkissa asunut menestyvä ortopedi. Saadakseen yhteyden teini-ikäisiin lapsiinsa hän muuttaa Lohjalle. Luvassa on kulttuurisokki, mutta myös kummallisia rikoksia."

Kuka lukee kirjasi ja millaisen äänen siihen haluat?

Johanna:
"Ehdotin kirjani lukijaääneksi laulaja, ääninäyttelijä Antti L. J. Pääkköstä, koska ihastuin hänen ääneensä Graeme Cameronin äänikirjassa Normaali. Pääkkösellä on selkeä, vivahteikas ääni ja kun hän lukee dialogia, kuuntelija kyllä heti tietää kenen repliikistä on kysymys."

Tapani:
"Minulta Storytelin Mari jo kysyikin suosikkeja lukijaääniksi, mutta en osannut ehdottaa ketään. Hyvä ääni on selkeä, eikä rupea liikaa eläytymään, jotta lukijallekin jää tulkittavaa."

Millaista on työsi?

Tapani:
"Kurinalaista ja järjestelmällistä. Kalenteri ei saa olla väljä. Olen jakanut työni seuraavan kahden vuoden ajalle ja tiedän jokaisen viikon kirjoitustavoitteet. Musiikki auttaa minua pääsemään oikeaan kirjoitustunnelmaan."

Johanna:
Kirjoitan joka arkipäivä kahdeksasta yhteen. Lopun ajan suunnittelen seuraavia juonenkäänteitä. Parhaiten se muuten sujuu siivotessa.

Mitä suosittelet Storyteliltä?

Tapani:
"Edward Taylorin kirjoittama Knalli ja sateenvarjo –kuunnelmasarja on hillittömän hauska! Siinä on loistavat näyttelijät ja onnistunut suomennos sekä ohjaus. Olen vaimoni kanssa kuunnellut niitä uudestaan kirjaston loppuunkuluneilta cd-levyiltä, mutta nyt ne saa näköjään Storyteliltä ilman että tarvitsee jännittää, jääkö levy jossain kohtaa jumiin tai toimiiko se ylipäätään."

Johanna:
"En ole koskaan lukenut Harry Potteria, mutta nyt olen aivan innoissani Storytelin englanninkielisestä Stephen Fryn lukemasta Potterista. Hänellä on suorastaan lumoava kertojaääni!"

Kun liityt tästä Storytelin kuuntelijoihin, voit kuunnella kirjojamme ilmaiseksi kuukauden.